Historien om LKB Gistrup
Meget er sket siden 1941, hvor LKB opstod. På denne side findes flere skriftlige beretninger omkring LKBs mangeårige historie.
LKBs historie
Udarbejdet af Karl Pedersen i 2000
Foreningen blev stiftet den 17. juni 1941 og hed oprindeligt Lundby Krat Boldklub.
Baggrunden for denne foreningsdannelse var et ønske om at spille håndbold.
Foreningen havde hjemsted i og ved restaurant Krathuset, som den gang lå ude i Lundby Krat.
I 1942 indførtes fodbold, og denne disciplin foregik på den såkaldte markedsplads (der, hvor ishytten nu ligger).
I vintersæsonen 1942-43 indførtes gymnastik, og i 1943 startede desuden en badmintonklub på kroen. Denne blev senere integreret i LKB.
Med disse 4 idrætsgrene arbejdede LKB sig så op gennem 40-erne og 50-erne med pladsproblemer og den tids faciliteter.
I 1958 rykkede gymnastikafdelingen og badmintonafdelingen ind i den dengang nybyggede gymnastiksal ved Gistrup skole.
I 1964 startede en kreds af den lidt ældre generation i klubben støtteforeningen LKB's Venner.
Op gennem 60'erne blev fodbolden mere og mere fremherskende i klubben, medens håndbolden sygnede hen. Sidst i 60'erne var situationen den, at herrerne spillede fodbold, medens der var en smule damehåndbold. Men i 1972 droppede man helt håndbolden, der så overgik til Nøvling Idrætsforening.
I 1969 blev LKB optaget i SIFA, og her blev grunden lagt til den store berøringsflade, LKB lige siden har haft med mange udenlandske klubber.
Én af de første klubber, man kom i kontakt med var den tyske fodboldklub Tonndorf-Lohe, og siden er ganske mange traditioner vokset op omkring denne kontakt. Tonndorf-Lohe kom fra begyndelsen af 70'erne på besøg i Kr. Himmelfarts ferien, der blev arrangeret kampe mellem flere klubber, og det udviklede sig efterhånden til den store, internationale ungdomsturnering LKB-Cup.
Omkring 1967 begyndte de spæde tiltag omkring klubbens blad KRATTEN.
Efter kommunalreformen i 1970, hvor landkommunen blev indlemmet i Aalborg Kommune, voksede LKB sig virkelig stor, og i 1972 ændrede klubben navn fra Lundby Krat Boldklub til det nuværende navn LKB-Gistrup.
I 1975 blev Gistruphallen bygget og taget i brug til glæde for endnu flere indendørs aktiviteter: Indendørs fodbold, bedre badmintonfaciliteter, og samme år oprettedes volleyball-afdelingen.
Klubben fortsatte sin vækst og kunne i 1981 fejre sit 40-års jubilæum med over 1.000 medlemmer. Samtidig holdtes flyttedag, idet man i forbindelse med jubilæet kunne indvie det nye klubhus ved Gistruphallen og det idrætsanlæg, som eksisterer i dag.
Midt i 80'erne blev anlægget udbygget med tennisbaner, så LKB i 1991 kunne fejre sit 50 års jubilæum som en femstrenget idrætsforening.
Siden da er de væsentligste udvidelser indførelsen af den tværgående idrætsgren børneidræt samt etablering af en petanquebane og en beachvolleybane.
Her, hvor vi nærmer os slutningen af århundredet, har LKB-Gistrup over 1400 medlemmer fordelt over de 5 idrætsgrene (nævnt efter størrelse): Fodbold, gymnastik, badminton, tennis og volleyball. På trods af tilbygninger i flere omgange er klublokalerne og de indendørs idrætsfaciliteter igen for trange, og der arbejdes på at få etableret en udvidelse.
En krønike
Følgende artikel er lånt fra LKB-Gistrups klubblad KRATTEN nr. 1, 2004
Forfatteren er den daværende redaktør af bladet Peder Kaj Pedersen
”Krøniken”
Lundby Krat Boldklub dengang …
Der ligger et par gamle protokoller på en afsides hylde på klubbens kontor, og eftersom 50’erne er in for tiden, hvor" KRØNIKEN" lægger gaderne øde søndag aften, og eftersom KRATTEN gerne ville vide, hvordan det var med LKB dengang, har vi bladet i Protokol for Lundby Krat Boldklub1954-68 og Erindringsbog for LKB 1954-1960, hvor skiftende sekretærer har optegnet, hvad der foregik, indklæbet avisudklip af annoncer og kampreferater osv.
Klubben hed dengang Lundby Krat Boldklub (stiftet allerede i 1941), og det var faktisk ude i selve Krattet, eller i hvert fald på de åbne pladser, der var derude, at man spillede håndbold og fodbold, mens man dog om vinteren gik indendørs og gjorde gymnastik og spillede badminton på kroen. Gistrup var endnu i 50’erne en lille landsby i udkanten af Gunderup-Nøvling Sognekommune.
Modsat fjernsynsserien skal vi helt frem til 1962, før fjernsynet kom på Lundby Krat Boldklubs dagsorden. På et bestyrelsesmøde i april 1962 "diskuteredes om anskaffelse af et fjernsyn til opholdslokalet [i det nyopførte klubhus], men bestyrelsen var ikke stemt for dette bl.a. på grund af den økonomiske risiko." Man økonomiserede allerede dengang, men indrømmes skal det, at man lejlighedsvis flottede sig og gav kaffe på klubbens regning f.eks. til sommergeneralforsamlingen (indtil 1966 holdt man generalforsamling halvårligt) i maj 1960 i anledning af den på det tidspunkt efter nogle svære år forbedrede økonomi.
Klubben var nået op på omkring 150 aktive medlemmer i1960, og i sommeren det år begyndte man et klubhusbyggeri ved frivillige kræfter, det der blev til det nuværende Spar Es. I november 1960 var der brugt 6.255 kr. på projektet, men helt færdigt var det vist endnu ikke. Man kunne holde sommergeneralforsamling i klubhuset i 1961, hvor man også fejrede klubbens 20 års fødselsdag, men det var først hen i januar 1962, at bestyrelsen drøftede anskaffelse af møbler til husets opholdsstue og skred til anskaffelse af 35 – formentlig brugte - stole á 20 kr. som man købte af værten på Gistrup Kro, samtidig med at man investerede i opvarmning, en oliekamin til 400 kr. Rigtig færdigt var huset nok ikke, for man besluttede sig hurtigt for en udvidelse, som stod færdig i vinteren 1963/64, nu med indlagt fjernvarme.
Hvad lavede man ellers i klubben i 1950’erne? Man bød på hyppige baller på Gistrup Kro med levende musik ved orkestre som "Avalon kvartetten". "Edgars orkester", "Hardy-Reinhardt kvartetten", "det populære Flamingo 5 mandsorkester" og hvad de ellers hed. Tilsvarende holdt man hyppige andespil, som regel med gode gevinster, selv om man ikke altid var helt tilfreds med leverandørerne. En gang imellem spillede man dilettantkomedie, og fastelavnsarrangementer for børnene var en fast tilbagevendende begivenhed. På et tidspunkt fik bestyrelsen den ide, at arrangere et "Filmsbal" med tidens hotteste unge skuespillere, Ib Mossin og Louis Miehe Renard i Nøvling forsamlingshus. De skulle imidlertid have 1250 kr. i honorar, og det blev ikke til noget.
Man klarede sig jævnt hen med mindre end fjernsyn i klubhuset og stjerner fra København. I 1957 besluttede bestyrelsen at arrangere en tur til Aalborg for gymnastikbørnene. Som der står i protokollen "Vi enedes om at arrangere en Tur til Aalborg, med Børnene og deres Forældre og andre interesserede for at se paa Byens Seværdigheder, Slottet, Budolfi Kirke, Museum, forskellige Fabriksvirksomheder m.v." Tænk engang, helt til Aalborg.
Kvinderne i Lundby Krat og i Gistrup i 1950’erne er ikke så synlige i protokollerne. Men der var mindst lige så mange piger som drenge, der lavede gymnastik, som regel med en hidkaldt kvindelig instruktør fra Aalborg. Der var kvindelige håndboldhold, og man støder endda allerede o. 1960 på et pigefodboldhold. Dem var der ikke mange af i 1960. Fra tid til anden sad der kvinder i bestyrelsen, og i dilettantkomedierne var der kvinderoller, hvad der ved en enkelt lejlighed førte til, at man måtte henlægge et stykke, fordi man ikke havde damer nok til at besætte rollerne.
Håndbolden gled efterhånden ud, men også fodbolden synes at have haft en stille periode, i hvert fald i årene 1954-58. Faktisk var foreningen på randen til at gå helt ned i1958. Ved generalforsamlingen i december havde bestyrelsen måttet være så forudseende at indkalde en ekstraordinær generalforsamling lidt senere samme dag, for ikke at blive fanget af, at der skulle være 2/3 af medlemmerne tilstede for, at en ordinær generalforsamling var gyldig. Det var der ikke, og da der faktisk slet ikke mødte andre end bestyrelsen selv, kunne man heller ikke gennemføre den ekstraordinære. Man skred til at indkaldte endnu en ekstraordinær generalforsamling helt ind under jul, man besluttede her at give forældre stemmeret, selv om de ikke var medlemmer, og man konstaterede, at hvis der ikke kom nogen denne gang, så måtte man opløse foreningen. For ikke at komme i gæld til gymnastikledere og andre, man skyldte penge, fik man dog klemt, hvad der kunne være blevet Lundby Krat Boldklubs sidste andespil ind på kalenderen et par dage inden generalforsamlingen.
Katastrofen blev afværget. Der mødte 19 stemmeberettigede, og nyvalgt til bestyrelsen blev "lærer Vognsen", som han oftest respektfuldt omtales i protokollerne, en tilflytter medfornavnet Kristian fra Valsted ved Sebbersund, der kom til at spille en vigtig rolle i de følgende år, hvor klubben i høj grad kom til hægterne igen og mere end det. Vognsen blev valgt til formand på vintergeneralforsamlingen 1959, virkede energisk på posten i tre år, og der skete virkelig noget.
Fra 1959 kom fodbolden således for alvor på programmet. Man tilmeldte JBU-hold i junior og herre serie 5, og man investerede stort i udstyr: 12 trøjer, to målnet og to(!) bolde, om det så var en til junior og en til senior? Gunderup-Nøvling Kommune blev ansøgt om målene. For at få organisationen trimmet nedsatte man ved sommergeneralforsamlingen i 1959 et spillerudvalg for fodbold (og et for håndbold). I det første indvalgtes en vis Bent Sørensen, Sdr.Tranders, der i november også kom i bestyrelsen. Ham skulle man siden høre meget til.
Vognsen var en målfarlig halfback på det serie 5 hold, som i1959 succesfuldt markerede fodboldens tilbagekomst på programmet i Lundby Krat Boldklub. I en sejr på 9-3 over Kongerslev i efterårsturneringen scorede han fem mål. Bent Sørensen var centre forward, og fandt også undertiden vej til netmaskerne. Da holdet allerede før sidste runde i efterårsturneringen var sikre på førstepladsen i rækken, ønskede spilleudvalget dog at prøve Sørensen i mål i den sidste kamp mod St. Brøndum. Det må være gået rimelig godt, for kampen blev vundet med 14-0, og ud over at holde buret rent scorede Sørensen endda et mål på straffespark, og Vognsen nettede igen fem gange i denne kamp. Holdet overlevede tre runder i kredskampene. Det var først i ottendedelsfinalerne, man røg ud, hvor det så til gengæld gik rigtigt galt mod de senere jyske mestre, Chang, der vandt 7-1. Målmandseksperimentet var en enlig svale, for i de sidste kredskampe spillede Bent Sørensen venstre half, mens Vognsen var højre innerwing. Mesterskab eller ej, oprykning til serie 4 kunne fejres, og i 1960 gjorde man sig fint gældende der, fik bl.a. ram på det Chang-hold, som man var røget ud imod.
Hvad der videre skete kan vi måske vende tilbage til en anden gang. Men KRATTEN noterer dog, at det på et bestyrelsesmøde d. 30.11.1967 blev bogført, at "Kassereren, Bent Sørensen havde et forslag til kvartalsblad, som alle mente vi skulle fortsætte med." Det kom vi til. KRATTEN påbegynder med nærværende nummer sin 37. årgang.
LKB's 75 års jubilæum
LKB Gistrup fejrede i 2016 75 års jubilæum.
Jubilæumsbladet kan ses her
Der blev afholdt reception i LKB lokaler fredag den 17 juni 2016, efterfølgende var der fest i hallen om aften, der var dog et begrænset fremmøde med ca 110 deltager.
LKB's 25 års jubilæum
Nedenstående billede er venligst udlånt af Aalborg Idrætsarkiv. Billedet er taget i forbindelse med LKBs 25 Års jubilæum
LKB's 20 års jubilæum
Lundby Krat Boldklub – sådan hed klubben, da den i 1961 fejrede 20 års jubilæum.
Gregers Hermansen, Gl. Gistrupvej har venligst udlånt sit eksemplar af programmet fra jubilæumsfesten.
Du kan se det her.
Der blev spillet venskabskamp mod en svensk klub med nationalsang og det hele.
Det nye klubhus (det nuværende Spar Es) blev indviet, og der var underholdning på kroen for såvel voksne som børn.